Berättelser från verklighet

Här kan du hitta inspiration av hur andra tänkt när de kommit fram till sina firmanamn.


Adidas

Från grundaren Adolf (Adi) Dassler.

Alvén & Ingvarsson AB

Alvén & Ingvarsson AB startades 1984 av Kaj Alvén och Kjell Ingvarsson. Från början var firmanamnet Alvén & Ingvarsson Special AB. Inriktningen var import och handel med Amerikanska specialbilar, huvudsak Chevrolette Corvette. Efterhand gled verksamheten över mer och mer till handel av däck på postorder just till amerikanska bilar. När verksamheten utvecklades efterhand till handel med alla typer av personbilsdäck och fälgar bytte man firmanamnet till Alvén & Ingvarsson AB. Under nuvarande firmanamn Alvén & Ingvarsson AB består verksamheten av försäljning av däck och fälg, både per postorder och i egen verkstad.

Apple

Sägs vara Steve Jobs favoritfrukt. Men det var också ett sätt att särskilja bolaget från andra datortillverkare, som på den tiden hette bl.a. IBM, DEC, Cincom och Tesseract. (Namnet Macintosh kommer f.ö. från äpplesorten McIntosh Red, ofta förkortat till Mac.)

ASICS

Akronym för den latinska frasen Anima Sana In Corpore Sano (en välmående själ i en välmående kropp).

Audi

Grundaren August Horch efternamn översatt till latin (på svenska ”Hör!”).

BenQ

Sammanskrivning av Bringing Enjoyment and Quality to Life.

Blaupunkt

Namnet Blaupunkt (blå prick) skapades faktiskt av kunderna. Bolaget grundades 1923 under namnet Ideal och tillverkade då hörlurar. När ett par hörlurar klarade kvalitetstestet märktes de med ett runt, blått klistermärke. Hörlurarna blev snabbt kända som blaue Punkte-lurar. Och 1938 bytte företaget namn till Blaupunkt.

Canon

Grundades 1933 under namnet Precision Optical Instruments Laboratory. Bytte namn till Canon två år senare. Namnet kommer från företagets första kamera, Kwanon, som i sin tur fick sitt namn från det japanska namnet på Buddhismens barmhärtighets-bodhisattva.

Citadellet Bolagsservic

Vi var tidigare en organisation som arbetade internationellt med olika typer av bolagstjänster. Våra kunder var inte så många men de var stora. Vi bestämde oss för att ändra vår verksamhets fokus till Sverige. Då behövde vi ett passande namn, utanför vårt fönster på kontoret så ser vi Kastellet i Vaxholm detta gav oss inspiration till namnet Citadellet Bolagsservice AB. Vi var fortfarande präglade av vår internationella bakgrund och Citadellet kändes mer internationellt än Kastellet.

Besök cbs.se

Ecco

Grundaren Karl Toosbury vlle ha ett enkelt namn och valde att laborera med bokstäverna i Coke. Han fastnade för Ecko, men bytte ut K mot ett C för att göra namnet snyggare.

Epson

Från Son of Electronic Printer (Epson ansågs klinga bättre än Sonep).

Google

En felstavning av talet googol (10 upphöjt till 100). Termen googol uppfanns redan 1938 av nioårige Milton Sirotta, brorson till matematikern Edward Kasner. Bolaget valde namnet som metafor för sitt syfte: Att hålla ordning på den enorma mängd information som finns på Internet.

Häagen-Dazs

Ett påhittat namn utan betydelse. Bolaget grundades i Bronx av Reuben och Rose Mattus. De ville ha ett namn ”som förmedlade en aura av den gamla världens traditioner och hantverk”.

Intel

Gordon Moore och Robert Noyce fick förslaget att de skulle döpa sitt bolag till Moore Noyce Electronics. Det klingade illa (“more noise”), varför de kastade om bokstäverna och grundade N M Electronics. Några år senare ville de byta namn till Integrated Electronics, men det var redan upptaget. Istället fick de inledande stavelserna skapa namnet.

Kodak

Namnet på kameran och företaget är påhittat av grundaren George Eastman. Hans favoritbokstav var K, och han prövade många olika varianter tills han fastnade för Kodak. Han ansåg nämligen att namnet hade stark varumärkeskaraktär, uppenbar särprägel och var dessutom lätt att uttala.

Lego

En sammanskrivning av danskans leg godt (alltså lek väl). Lego betyder också ”jag sätter samman” på latin, men enligt Lego Group är den betydelsen ett rent sammanträffande.

Microsoft

Skapat av Bill Gates från microcomputer software.

Mitsubishi

Från japanskans mitsu, som betyder 3, och hishi, som betyder diamant (den geometriska formen, inte ädelstenen).

Motorola

Grundades som Galvin Manufacturing Company. När bolaget började tillverka bilradioapparater döptes produkten till Motorola: Motor efter bil och ola efter radio. På den tiden hade nämligen många radio- och ljudföretag suffixet ola i sitt namn. Idén bakom namnet var att det skulle förmedla rörelse och ljud. Det blev så uppskattat att det sedermera fick bli företagsnamnet.

Nokia

Från början ett trämassaföretag som expanderade verksamheten att också omfatta gummiprodukter. Dessa tillverkades då i den finska orten Nokia.

Oracle

Grundarna Larry Ellison, Ed Oates och Bob Miner arbetade med ett konsultprojekt för underrättelseorganet CIA. Projektet fick kodnamnet Oracle, eftersom CIA ansåg att systemet hade potential att kunna ge svar på många frågor.

Pepsi

Från matsmältningsenzymet pepsin.

Psion

Datorföretaget är döpt efter grundaren David Potter, men med en kul twist: Potter Scientific Instruments Or Nothing.

Reebok

En alternativ stavning av rhebok, en afrikansk antilop.

Smart

Akronym för Swatch + Mercedes + Art.

Sony

Från det latinska ordet sonus, som betyder ljud, och det amerikanska slanguttrycket sonny, som syftar på en smart yngling. Eller som en av grundarna, Akio Morita, uttryckte det: “Since we were sonny boys working in sound and vision”.

Starbucks

Döpt efter en karaktär, förstestyrman Starbuck, i Herman Melvilles roman Moby-Dick.

Twitter

Betyder på engelska högt, darrande fågelläte, eller kort och gott kvitter.

Virgin

När Richard Branson började sälja skivor på postorder fick han namnförslaget från en av de anställda: ”What about Virgin? We’re complete virgins at business”.

Yahoo!

Ordet yahoo skapades av författaren Jonathan Swift, och i hans bok Gullivers resor beskrivs en yahoo som en motbjudande och knappt mänsklig varelse. Grundarna David Filo och Jerry Yang betraktade på skoj sig själva som två yahoos.